BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, September 3, 2010

TELENTIME FOR ME IS THE BEST UNTUK LEBIH MEMAHAMI KAUNSELING PELBAGAI BUDAYATalentime karya realisme terbaru Yasmin Ahamad. Masih lagi mengekalkan wajah filem 'Malaysia' seperti yang terdapat di dalam Sepet dan Gubra. Perkara yang hendak disampaikan juga masih lagi sekitar isu yang sama:- Cinta, melangkaui segalanya- kaum, agama dan bahasa. Yasmin masih meneruskan agenda 'meMalaysia'kan filem dengan menolak stereotaip filem Melayu yang terikat dengan dogma sempit 'filem kita wajah kita' ( wajah siapa 'kita' di dalam slogan itu???) dari segi visual, idea, dialog serta lakon layarnya.

Secara jujur, Yasmin membiarkan masalah realiti bumi bertuah ini ( baca: malaysia) yang hodoh, bobrok, busuk lagi busuk (i.e prsangka kaum) menyusup masuk kedalam karyanya ini. Secara tidak langsung mencubit hati dan akal waras semua penonton tanpa mengira kaum tentang diri mereka sendiri. Ini Malaysia. Jangan hipokrit. Inilah yang berlaku.


Talentime, mengisahkan tentang 'talentime' yang diadakan di sebuah sekolah. Ya, sebuah cerita yang 'mudah' tetapi kemudiannya ia berkembang menerusi konflik watak-watak di dalamnya. Mahesh, Melur dan Hafiz. Ketiga watak ini berkembang secara organik ( sila lihat Italian Neorealisme) , tanpa konflik yang dipaksa-paksa, membawa penonton kepada sebuah dunia yang tidak jauh bezanya dari dunia 'real' yang dialami mereka.

 
Mahesh ( mahesh Jugal) si pekak bisu yang jatuh cinta kali pertama, cuma cintanya jatuh kepada seorang gadis (Melur) yang salah, yang bukan sama warna kulit, agama dan sebangsa dengannya. Lebih parah apabila ibunya, mempunyai dendam yang tidak sudah, yang sukar dipadam, yang membarah busuk bencinya kepada 'entiti' gadis tersebut (baca: agama dan kaum). Menariknya, dendam ibu Mahesh ini adalah berdasarkan tragedi adik lelakinya yang mati terbunuh di malam hari perkahwinannya. Jika diteliti, tragedi itu mirip kepada tragedi di Kampung Medan, Jalan Kelang lama yang hampir menimbulkan ketegangan kaum di antara melayu dengan India di negara ini.

 
kes itu (yang rasanya masih lagi menjadi kes mahkamah): Satu keluarga sedang bergembira menyambut hari perkahwinan, dan satu lagi keluarga sedang bersedih meratapi kematian. Keluarga kaum mana yang sedang bersedih dan kelurga kaum mana yang sedang meratapi kematian tidak saya tahu. Yang pastinya, kerana tiada tolak ansur dari kedua-dua pihak. Tragedi tersebut tercetus dan menyebabkan kematian di kedua-dua belah pihak.

 
Melur (Pamela Chong) , gadis dari sebuah keluarga 'Melayu' Baru ( impian Yasmin) . Satu model dan bentuk tatacara hubungan kekeluargaan 'Melayu' yang hampir tidak pernah dilihat oleh kebanyakan Melayu Malaysia. Ada. Tetapi satu keluarga Melayu dalam seribu pun payah nak jumpa. Melayu baru model Yasmin ini menolak dogma sempit yang mengekang minda dari lebih terbuka. Lihat sahaja cara mereka bergurau senda. Juga di meja makan, dengan juadah dim sum, nasi dalam mangkuk, bacaan puisi sebelum makan dan kayu sepit (chop stick) di tangan. Juga dialog berbisa ini yang dituturkan oleh adik Melur kepada seorang Datin (simbol Melayu moden tapi masih sempit pemikiran) yang mempertikaikan nama 'maid' cina mualaf mereka...

 
" Mei Ling itu masuk Islam, bukan masuk melayu...masuk arab..."

 
Selain itu, Hafiz, seorang pelajar yang amat berbakat yang berhadapan dengan ketenatan ibunya. Watak budak Melayu yang hampir sempurna. Bijak, waras, tabah, cekal dan berbakat. Ini adalah watak melayu superior. Bukan watak inferior. Siapa kata Yasmin menghentam melayu???. Watak superior Hafiz ini memberi signifikan yang tersendiri apabila ia mendatangkan konflik kepada Ka Hoe. Konflik Ka Hoe adalah satu konflik yang dicipta Yasmin bagi membuka negatif generalisasi kaum lain kepada Melayu secara khususnya. Ya, generalisasi kaum bukan Melayu yang menganggap semua Melayu mahukan tongkat sakti untuk bergerak, yang dibelai manja kerana hak-hak ketuanannya yang tidak boleh diusik-usik, yang masih belum bercerai susu.

 
Hafiz, membanggakan aku bila dia mengatakan kepada Ka Hoe bahawa

 
" Aku tak perlukan pertolongan-pertolongan itu..."

Konflik Ka Hoe dan Hafiz ini berkesudahan dengan satu adegan yang sangat harmoni. Yasmin tidak perlu memberi satu dialog bagi menyelesaikan konflik Ka Hoe dan Hafiz. Cukup dengan satu adegan di mana Ka Hoe si pemain ErHu duduk di belakang Hafiz seaktu Hafiz sedang mengadakan persembahan gitarnya. Keharmonian gitar dan Erhu itu memberi simbol bahawa keadaan turut menjadi harmoni.

Yasmin memang hebat.

Akhir sekali, bagaimana permulaan filem ini dengan shot lampu terpasang di dewan sekolah, begitulah akhirnya apabila filem ini berkesudahan dengan shot lampu dewan ditutup ( ingat sapuan roti dan tuangan teh ke cawan dalam Gubra?). Dari sudut sinematik, filem Yasmin Ahmad masih terus mendahului filem-filem Melayu yang lain.

Walaupun Talentime ini kembar Sepet dan Gubra. Gaya pengarahan, lakon layar dan kerja kamera (statik, eye level yang menjadi wadah kerja realisme Yasmin) yang itu-itu juga. Saya masih lagi terpesona untuk menontonnya.

Berkali-kali lagi.

Dan saya sangat menggalakkan anda semua menonton filem ini (^.^)

0 comments: